Heerlijk zoet en koud roomijs is voor veel mensen een favoriet toetje of tussendoortje. Sommige mensen noemen het zelfs de hoogste graad van perfectie.
Maar dat weerhoudt fabrikanten er niet van het originele recept aan te passen aan de dieettrend van light-ijs met zo min mogelijk vet.
Ze zeggen dezelfde smaak en ervaring te bieden, maar ‘vetarm’ en met minder calorieën. Maar volgens sommige experts zijn de light-versies juist slechter voor je. Er zijn meerdere onderzoeken die in die richting wijzen.
In de jaren 90 begonnen wetenschappelijke onderzoeken vet aan te wijzen als de grote veroorzaker van gewichtstoename. Intuïtief is dat ook volkomen logisch: eet vet en je wordt vet. Maar al dat onderzoek was nog lang niet afgerond.
Later bleek dat veel van die eerste onderzoeken die stellen dat je dik wordt van vet eten, (deels) waren gefinancierd door instellingen en mensen die banden hadden met de suikerindustrie. Sindsdien hebben nieuwe onderzoeken aangetoond dat bepaalde vetten uit bronnen zoals olijfolie en avocado’s juist een gezond bestanddeel kunnen vormen van ons eetpatroon.
Het probleem met 'vetarme' producten is eenvoudig. Om het verlies aan smaak op te vangen, voegen fabrikanten vaak suiker toe. Uiteindelijk heeft een product dan wel wat minder calorieën, maar meer suiker.
Terwijl diëten met veel vet niet per se zorgen dat je dikker wordt, doen diëten met veel suiker dat wel.
Uit een analyse van 50 onderzoeken naar dieet en gewichtstoename, gepubliceerd in het tijdschrift Food and Nutrition Research, blijkt dat hoe meer geraffineerde koolhydraten (zoals suiker) mensen eten, hoe meer ze aankomen. Ook onderzoekers die een overzicht hebben gemaakt van 68 verschillende studies ontdekten dat hoe meer suiker mensen consumeren, hoe zwaarder ze worden.
Met andere woorden, de hoeveelheid suiker in een dieet is een aardige indicator van hoeveel iemand weegt.
Dat verband wordt duidelijker als we kijken naar de manier waarop het menselijk lichaam eenvoudige koolhydraten en suiker verwerkt.
Als je suiker eet, blijf je ernaar verlangen
Als we koolhydraten of suiker eten, speelt de alvleesklier (pancreas) een belangrijke rol bij de spijsvertering. Dat kleine orgaan pompt insuline in ons bloed, een hormoon dat een deel van de suiker uit onze bloedsomloop haalt.
Maar als we grotere hoeveelheden koolhydraten of suiker binnenkrijgen, gaat de alvleesklier in de hoogste versnelling en pompt deze zoveel insuline in onze bloedbaan dat we steeds meer koolhydraten of suiker willen.
Diabetes-onderzoeker Edward Damiano aan de Boston University noemt dit het "insuline-effect". Als je suiker eet blijf je ernaar verlangen.
Dat kan makkelijk gebeuren als je 'vetarm' ijs eet waar ook geen andere 'vullende voedingsstoffen' in zitten, zoals eiwitten en vezels.
Als je iets eet waar veel suiker in zit, dan heeft je brein er moeite mee je te vertellen dat je genoeg hebt gehad. In plaats van dat je signalen krijgt dat je maag vol zit, kan dat soort voedsel signalen naar je hersens sturen die aangeven dat je moet blijven eten, zelfs als je al te veel hebt gehad.
Eiwitten en vetten geven verzadigd gevoel
Terwijl we niet volraken van suiker, reageert ons lichaam wel op ingrediënten als vet, eiwitten en vezels door op een gegeven moment aan te geven dat we genoeg hebben gehad. Naast het gegeven dat die voedselcomponenten ons een voller gevoel geven, helpen ze ook om onze suikerspiegel stabiel te houden. Daardoor is het makkelijker om ons energieniveau vast te houden en (ongezonde) trek te voorkomen.
Daarom vullen bijvoorbeeld donuts en cornflakes maar eventjes en worden we daarna weer hongerig. Dat soort producten bevatten weinig ingrediënten die zorgen dat we ons verzadigd voelen, zoals vet en eiwitten - maar des te meer suiker en koolhydraten die ons juist hongeriger maken.
'Vetarm' ijs doet dat ook.
Dat gezegd hebbende is er een aantal nieuwe 'light-ijsmerken' dat het probleem onderkent. Zo voegt het Amerikaanse Halo Top bijvoorbeeld vezels en eiwitten toe waardoor hun ijs meer vult en minder trek veroorzaakt dan ander light-ijs. In Nederland claimt het ijsmerk Koupe gezondheidsvoordelen ten opzichte van gewoon ijs door het toevoegen van eiwitten en vezels.
De beste manier om ijs uit te kiezen, is door goed te kijken naar het etiket. Als ijs weinig eiwitten en vezels bevat maar juist veel suiker en koolhydraten, dan is het misschien tijd om een nieuw toetje te zoeken.